Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék képes leírás - Bor-vidékek, borászatok.tlap.hu
részletek »

Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék - Bor-vidékek, borászatok.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: borvidekek.tlap.hu » Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék
Keresés
Találatok száma - 4 db
  Pannonhalmi Apátsági  Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság. Már abban az időben palackozott formában értékesítette fehér- és vörösborait, melyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.

Apátsági pincészet

Apátsági pincészet

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett, hosszan elnyúlt szőlők végében. Szent Márton a monostor hegye alatt fekszik, játékos gyümölcseivel. Mindenfelé látni nyomait az itt bölcsen és erővel munkáló kéznek." Az 1831. év tavaszán Szent Márton monostorába látogató Kazinczy Ferenc a már akkor is évszázadokra építkező hagyományos képet látta: a bencés monostor szőlőktől övezve békét és rendezettséget közvetít a "bölcsen és erővel munkálkodó kéz" nyomaként.

Pannonhalmi bor

Pannonhalmi bor

A Pannonhalmi Borbirodalom, Pannonhalma Borpince, vinotéka, pincészet Pannonhalmán az apátság közelében kóstoltatja saját pannonhalmi borászatából származó minőségi palackos borait.(Pannonhalmi Tramini, Pannonhalma - Chardonnay, Pannonhalma- Zefír-Pannonhalma, Olasz rizling- Pannonhalma, Olaszrizling jégbor, Pannonhalmi Kékfrankos, Pannonhalmi Rajnai rizling.) Birodalmi borok és étkek a Pannonhalmi Borbirodalomból !

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmi borvidék

A Pannonhalmi-dombság, avagy a Sokoró az egyik legkisebb, ugyanakkor legősibb borkultúrával rendelkező borvidéke hazánknak. Győr-Moson-Sopron megye területén helyezkedik el. Földrajzi szempontból a Dunántúli-középhegységhez, azon belül a Bakonyhoz sorolják.

Tuti menü