Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Bor-vidékek, borászatok linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Bor-vidékek, borászatok képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: borvidekek.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 110 db
  Pannonhalmi Apátsági  Pincészet

Pannonhalmi Apátsági Pincészet

A Pannonhalmán megtelepedett bencés szerzetesek a korábbi évszázadokban mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. Az adott kor legmagasabb szintű szőlő- és borkultúráját művelték. Az 1900-as évek elején az apátsági birtokméret kb. 100 hektárnyi lehetett Pannonhalma közvetlen környékén, de emellett Somlón és Tokaj-Hegyalján is rendelkezett birtokokkal az Apátság. Már abban az időben palackozott formában értékesítette fehér- és vörösborait, melyek a történelmi határokon túlra is eljutottak.

A borvidék geológiája és történelme

A borvidék geológiája és történelme

A badacsonyi borvidék a Balaton-Felvidéken, a Balaton és a Tapolcai-medence találkozásánál terül el. Badacsonyon hegyén kívül a borvidékhez tartozik még Szigliget, Csobánc, Gulács, Szent-György hegy, Tóti hegy, Hajagos. A szőlőtermelésre alkalmas terület 4236 hektár, melyből 3722 hektár első osztályú termőhely. Jelenleg 1790 hektáron található szőlő, melyből 1500 hektár a termő. A védett déli fekvéseken kialakuló szubmediterrán klíma kedvez a szőlő teljes beérésének. Ezek a lejtők kimagasló minőségű termőhelyként ismertek a római kor óta - Probus császártól, a III. századból származik a Vinea Pannoniae Nobilis Districtus borvidék-megjelölés, Európa egyik legrégibb eredet-megjelölése.

A borvidék WIKI

A borvidék WIKI

A Badacsonyi borvidék a Dunántúl közepén, a Balaton északi partjának nyugati részén, a Badacsony környékén található. Területe 1600 hektár. Olvashatunk a történetéről, a borvidék jellemzőiről, a termesztett szőlőfajtákról, és borházakról, pincészetekről is találunk információkat

A borvidékről

A borvidékről

Az egész Balaton környékén nem ritkák a római kor 2000 éves emlékei. Az 1300-as évek elején a veszprémi püspökségnek már kiterjedt szőlőbirtokai voltak itt, de feltehetőleg már a kelták itt is termesztettek szőlőt.

A Somlói borvidék

A Somlói borvidék

Hazánk legkisebb, de évszázadok óta az egyik leghíresebb borvidéke a somlói. A majdnem teljesen szabályos csonka kúp alakú, csodálatos szépségű alvó vulkán körös-körül be van ültetve szőlővel. A Somló hegyen, 500 hektáron csak fehérbort termelnek. A furmint, az olaszrizling, a juhfark és a tramini a borvidék fő fajtái. A somlói borok jellegzetesen kemények. A hiedelem szerint fiúgyermek születése érdekében a nászéjszakán somlói bort kell inni. A Somló látnivalói és települései, borok, bortermelők

Anna Borház - Érsekhalom

Anna Borház - Érsekhalom

Érsekhalma határában fekvő birtokunkon, borházunkban szeretettel várunk minden érdeklődőt. 30-35 főt tudunk egyszerre vendégül látni. Szívesen szervezünk pincelátogatást, borkóstolót, bemutatjuk az Európában egyedülálló Hajósi Pincefalut, látványkonyhánkban készített bográcsos-kemencés ételekkel pedig igazi falusi lakomával várjuk az éhes utazót. Érsekhalma a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság közvetlen közelében fekszik, így a programok könnyedén összeköthetőek vadászattal, horgászattal, lovaglással, természetjárással.

Apátsági pincészet

Apátsági pincészet

"Pannonhalma mintegy királyi széken lebeg az alatta ellapult sík felett, hosszan elnyúlt szőlők végében. Szent Márton a monostor hegye alatt fekszik, játékos gyümölcseivel. Mindenfelé látni nyomait az itt bölcsen és erővel munkáló kéznek." Az 1831. év tavaszán Szent Márton monostorába látogató Kazinczy Ferenc a már akkor is évszázadokra építkező hagyományos képet látta: a bencés monostor szőlőktől övezve békét és rendezettséget közvetít a "bölcsen és erővel munkálkodó kéz" nyomaként.

Ászár-Neszmélyi borvidékről

Ászár-Neszmélyi borvidékről

Az Ászár-Neszmélyi borvidék története, illetve annak szőlőtermesztése közel kétezer éves múltra tekint vissza. A római birodalomhoz tartozó Dél Pannónia tartományból fokozatosan történt a terjeszkedés északra, s ezzel együtt hódított a szőlőkultúra is. - utikonyv.hu ajánlása

Badacsony

Badacsony

Badacsony weblapja bemutatja a tájat, szálláshelyeket, programokat, nevezetességeket ajánl, és a természetesen a badacsonyi szőlőfajtákról is találunk információt, továbbá megtaláljuk itt a Badacsonyi Borút állomásait is.

Hirdetés
Baja

Baja

Borkirálynőt választottak! Az új főtéri szökőkút átadásával nyílt meg a II. Bajai Újbor Feszivál szeptember 11-én. A hétvége alatt számos program: szüreti felvonulás, táncbemutatók, koncertek várták az érdeklődőket. Természetesen bárki kedvére megkóstolhatta a Hajós-bajai borvidék pincéiből kikerült nedűket is.

Balatonfelvidéki ismertetők

Balatonfelvidéki ismertetők

Táj és ember - Vendégvárás, Bor és gasztronómia Programok Rendszerezett tájékoztató weboldal. Minden a a borvidéken megtalálható és fontos lehet az érdeklődők számára a szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz vagy ismeretszerzéshez

Balatoni Borkultúráért Alapítvány

Balatoni Borkultúráért Alapítvány

A Balatoni Borkultúráért Alapítvány 2008 áprilisában kezdte meg a működését azzal a szándékkal, hogy a Balatonhoz, mint földrajzi egységhez tartozó borvidékek fejlődését elősegítse. Szeretné azt elérni, hogy a Balaton Borrégióban megtermelt borok kellően ismertek és elismertek legyenek. Ennek a már évszázados hagyományokkal rendelkező híres bortermelő területnek kellett egy régiós képviselet, amelyet itt Csopakon, a Balatonfüred-Csopaki borvidék központjában valósítottunk meg.

Barta Pince

Barta Pince

Szerencsről Mád felé tartva akaratlanul is elkapja tekintetünket a Király-hegy egyik legimpozánsabb, legmeredekebb részén fekvő birtok: az Öreg Király dűlő. Nem csak kivételes fekvésével, de a fokozatosan, őseink által kőről-kőre kirakott jellegzetes teraszaival is kitűnik a vidékből. A területet már a 13. században is szőlőtermesztésre használták. A borászat központja a jelenleg felújítás alatt álló mádi Rákóczi-Aspremont kúria. Történelmi múltjában, megjelenésében méltó társa az Öreg Király dűlőben elterülő szőlőbirtoknak.

Bogácsi Vendégházak

Bogácsi Vendégházak

Engjedje meg, hogy meghívjuk Önt Bogácsra, Dél-Borsod egyik legszebb településére, a Bükkaljai Borvidék központjába, ahol két, a tökéletes pihenésre, kikapcsolódásra felkészített bogácsi vendégház várja. Bogács Egertől 16 km-re, Mezőkövesdtől 8 km-re fekszik a Bükk hegység kiszélesedő völgyében. Bogács nemzetközi hírű termálfürdőjével, szép környezeti fekvésével, gazdag kulturális programjaival, borkultúrájával, fejlett infrastruktúrájával és színvonalas szolgáltatásaival a régió kiváló üdülőközsége.

Bor kellékek

Bor kellékek

Nagy választékkal állunk rendelkezésére, amennyiben pálinka és bor gyártáshoz keres üvegeket. Üvegeink jó minőségűek, hőállóak, melyek a könnyebb a munkát teszik lehetővé. Laboratóriumi mérőhengerek, kémcsővek és különböző laborban használatos tárgyakat is árusítunk. Itt mindent egy helyen megtalál. Ezenkívül még üvegkádakból is nagy választékunk van, vagy a különböző folyadékok méréséhez és tárolásához is vannak üvegeink. Látogasson el oldalunkra, ahol a különböző termékeinkkel megismerkedhet.

Borászportál - online bormagazin

Borászportál - online bormagazin

Online Borászportálunk könnyed, izgalmas írásokkal, naprakész hírekkel látja el a hazai és nemzetközi borvilág iránt érdeklődő, a bor és az információ kulturált fogyasztására szomjas közönséget. Online bormagazinunkban egy helyen talál híreket a borok világából, boros leírásokat, borteszteket, borjellemzéseket. Boros programajánlókban pedig az aktuális boros rendezvényekről tájékoztatjuk. Külön rovatban találja a Borászportál szakértőinek írásait borokról, borkóstolókról, hazai és nemzetközi borászatokról, de lehetősége van licitálni borvacsorákra, boros utakra és bortanfolyamokra is.

Borbolt a bazilika árnyékában

Borbolt a bazilika árnyékában

A Szent István Bazilika tőszomszédságában nyitotta meg a legújabb budapesti üzletét a Bortársaság. Az ötletet az adta, hogy a Pannonhalmi Főapátság a múlt század elején évtizedeken keresztül sikeres üzletet működtetett a József körúton, ahol saját borokat és az apátság egyéb gyógytermékeit árulták.

Tuti menü